Ясновидство - ДНЕС ПОЧИТАМЕ МЪЧЕНИК НЕСТОР
ХЕЛЕНА ЯСНОВИДСТВО *БЕЗПЛАТНО*ГАДАНИЯ И КОНСУЛТАЦИИ *БЕЗП...
Сайт меню
Нашата анкета
Оценете моя сайт
Общо отговори: 118
Статистики

Общо онлайн: 1
Гости: 1
Потребители: 0
Вход във форума

ДНЕС ПОЧИТАМЕ МЪЧЕНИК НЕСТОР

image

НА МИШИТЕ ПРАЗНИЦИ ЖЕНИТЕ НЕ ТРЯБВА ДА ПЛЕТАТ И ДА РЕЖАТ С НОЖИЦИ ИНАЧЕ ГРИЗАЧИТЕ ЩЕ ОПОСКАТ ДРЕХИТЕ И ПОСЕВИТЕ...

Мишинден. Поганшляк. Мишляци. Пуганци народен празник  с езически произход в чест на мишките, известен в цялата страна. Празнува се в деня на Св. Нестор. сподвижник на св. Димитър за христова вяра. убит заедно с него.

За предпазване от миш­ки се извършват и съблю­дават строго редица обре­ди и забрани, най-вече е забранено да се говори за мишки от жените. Най-ста­рата жена замазва с тор или кал огнището или по­да на зимника, като изри­ча заклинания. Жените не трябва да използват ос­три предмет за да режат с нож или с ножица, да пле­тат с куки и шият с игли, да месят хляб, "за да не косят мишките дрехите и посевите с острите си зъ­би".

В някои райони правят "Мишкина сватба", като с този символичен магичес­ки акт се цели да се пре­махне опасността от вред­ните гризачи. Според нар. легенда "мишките излезли от корема на един езичник, когото св. Нестор успял а победи при една битка", а друго предание разказ­ва, че "всички гадини миш­ки, змии и къртици, излез­ли от тялото на дявола, който се пръснал, след ка­то помирисал тамян".
Количка за пазаруване
Количката Ви е празна
Търси
Календар
Приятели на сайта
  • Създайте безплатен уеб сайт
  • Copyright MyCorp © 2017 Сайтът е създаден в системата .