Ясновидство - ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР – ДНЕС Е АРХАНГЕЛОВДЕН
ХЕЛЕНА ЯСНОВИДСТВО *БЕЗПЛАТНО*ГАДАНИЯ И КОНСУЛТАЦИИ *БЕЗП...
Сайт меню
Нашата анкета
Оценете моя сайт
Общо отговори: 118
Статистики

Общо онлайн: 1
Гости: 1
Потребители: 0
Вход във форума

ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР – ДНЕС Е АРХАНГЕЛОВДЕН

image

На 8 ноември е Архангеловден.

Наричат го още Рангеловден и оби­чаите през този ден произхождат от вярването, че св. Рангел е един от шестимата братя юнаци, на когото при подялбата на света се паднали мъртвите. Вярвало се, че той идва в предсмъртния час на човека и вади душите на умрелите. Затова е из­вестен и като Рангел Душевадник. Смята се, че той мамел с жълта ябълка душите и сетне ги премервал на своята ръчна везна и ги за­покитвал към рая или ада в зависи­мост от греховете и добрините, сто­рени приживе. Затова и ябълката се счита за дървото на вечността, кое­то свързва нашия и отвъдния свят.

В много райони на страната на то­зи ден се коли курбан за светеца, пра­вят се обредни хлябове, чиято пласти­ка е сходна с тази на хлябовете, при­готвяни за погребение или помен. Най-често те се наричат Рангелово блюдо, Рангелов лял, параклис. Най-възраст­ният в дома чупи обредния хляб на кръст, поливат го с вино и благославя: "Св. Архангеле, св. Никола и вси свет­ци, помагайте ни, почитаме ви и се­чем колач да се роди ръж до тавана!." Раздава се жито и се нарича: "Колкото зърна, толкова купи и здраве." В този ден освен обреден хляб се сервира и овче месо и се пие червено вино.

Според православната църква св, Михаил е един от седемте първенствуващи ангели, които винаги стоят пред престола на Господа. Ангелите са пазители на човешкия род, а всеки човек получава с рождението си по един ангел пазител, който се моли за него, съветва го да върши добри дела, внушава му благочестиви мисли и скърби за него, когато греши.

На иврит Михаил означава "Кой е като бог". Според легендата с този въз­глас той се опълчил срещу Луцифер (Светлоносец), един от висшите анге­ли, въстанал срещу Господ Саваот за­едно с трите най-долни ангели. Михаил обаче своевременно разбрал за заговора и потушил метежа, затова той се счита и за първия полицай. И този ден почитат специално хората с тази професия. В православните стра­ни Архангеловден е възприет за пат­ронен празник на полицията - като спомен за "осигурения ред" в небесни­те селения. В иконографията той се изобразява като крилат воин с желяз­на ризница и меч или копие в ръка, тъпчещ с крака дявола.

Количка за пазаруване
Количката Ви е празна
Търси
Календар
Приятели на сайта
  • Създайте безплатен уеб сайт
  • Copyright MyCorp © 2017 Сайтът е създаден в системата .