Ясновидство - ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР - ПРЕПОДОБНИ ЙОАН РИЛСКИ ЧУДОТВОРЕЦ
ХЕЛЕНА ЯСНОВИДСТВО *БЕЗПЛАТНО*ГАДАНИЯ И КОНСУЛТАЦИИ *БЕЗП...
Сайт меню
Нашата анкета
Оценете моя сайт
Общо отговори: 118
Статистики

Общо онлайн: 1
Гости: 1
Потребители: 0
Вход във форума

ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР - ПРЕПОДОБНИ ЙОАН РИЛСКИ ЧУДОТВОРЕЦ

image

Свети Йоан Рилски (IX - X в.) е небес­ният закрилник на българския народ. Той е от село Скрино, край Струма...

Свети Йоан Рилски (IX - X в.) е небес­ният закрилник на българския народ. Той е от село Скрино, край Струма. Всичко, което наследил от семейството си, раз­дал на бедните и избрал монашеския живот. След това си построил колиба и се отдал на молитви и отшелничество. Ала го пребили разбойници и го изгонили и той се усамотил в една пещера. Когато го намерил племенникът му Лука, който поискал да го следва, Йоан го приютил в пещерата си. Но бащата на Лука най- после го издирил, обвинил брат си Йоан, че почерня живота на младежа, и тръг­нал със сина си обратно към селото. За зла участ по пътя момчето било ухапано от змия и починало, а баща му отнесъл мъртвия си син при Йоан, който го погре­бал до пещерата и започнал постоянно да се моли на гроба му.

Свети Йоан прекарал в пещерата си 12 години, а след това се преместил в една хралупа на Великата Рилска пус­тиня, където живеел аскетично, в посто­янни молитви. Единствените му прияте­ли били дивите зверове. След време го намерили овчари, а един човек, обзет от зли сили, бил излекуван от него. Така се прочул и като лечител и много хора го търсели, за да им помогне. Ала Йоан решил съвсем да се отдели от света и се скрил в друга голяма пещера, за да не го безпокоят. Слуховете за неговото крайно отшелничество и чудотворство стигнали до цар Петър, който пожелал да го види, като му изпратил злато и плодове. Йоан обаче отказал такава среща, приел само плодовете и върнал златото на царя.

С течение на времето много хора ста­нали негови последователи и построили манастир, като убедили светеца да стане негов игумен. Йоан починал на 70 години и оставил много ученици. Духът му им се явявал многократно с желанието да пре­несат мощите му в Средец (София). И те ги положили отначало в църквата „Свети Георги", след това - в „Свети Лука". През XII в. заможен българин построил църква за Йоан Рилски, където оставили мощи­те му, а край нея издигнали манастир.

Когато унгарският крал Белла III пре­взел София, отнесъл мощите в Унгария, ала там се случили особени събития, ко­ито подсказали, че трябва да бъдат върнати в България, както и станало. Цар Цар Асен I през 1195 г. пренесъл мощите от София във Велико Търново, докато много по-късно те били обратно върнати в Рил­ската обител.

Количка за пазаруване
Количката Ви е празна
Търси
Календар
Приятели на сайта
  • Създайте безплатен уеб сайт
  • Copyright MyCorp © 2017 Сайтът е създаден в системата .