Ясновидство - ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР - ЗАПОЧВАТ КОЛЕДНИТЕ ПОСТИ
ХЕЛЕНА ЯСНОВИДСТВО *БЕЗПЛАТНО*ГАДАНИЯ И КОНСУЛТАЦИИ *БЕЗП...
Сайт меню
Нашата анкета
Оценете моя сайт
Общо отговори: 118
Статистики

Общо онлайн: 1
Гости: 1
Потребители: 0
Вход във форума

ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР - ЗАПОЧВАТ КОЛЕДНИТЕ ПОСТИ

image

Днес започват Коледните пости. Рождественският пост, известен още като Филипов пост, започва след деня в па­мет на св. апостол Филип...

Днес започват Коледните пости. Рождественският пост, известен още като Филипов пост, започва след деня в па­мет на св. апостол Филип. Целта е ясна -християните, за да очистят своето съзна­ние чрез покаяние, постене и молитва, да задишат с чисто сърце, душа и тяло, и в тази кондиция и хармония да посрещнат ра­ждането на Сина Божий.

ИСТОРИЧЕСКА СПРАВКА

Рождественският пост е въведен в Цър­квата по-късно от Великия (Великденския) пост и е свързан с празника на Рождението на Спасителя. Постни дни преди Рождество съществуват още от времето, когато се празнувало заедно с празника Богоявление на 6 януари. Теофил Александрийски говори за 12-дневен пост. По-късно, когато цялата Църква започнала да отбелязва Рождество на 25 декември, постът преди Богоявление станал само един ден.

ПРАВИЛА

В основата на поста е борбата с греха чрез въздържане от храна. Именно въздър­жанието, а не изнемогата на тялото, за­това всеки трябва да прецени силите си и готовността да пости. Църквата разглеж­да този акт като аскетичен подвиг, изиск­ващ предварителна подготовка. И препоръ­чва отначало да се започне с въздържание от блажна храна в сряда и петък през цяла­та година. Болните задължително трябва да се посъветват с лекар. Бременните же­ни трябва да се отнасят много внимател­но към постенето. На малолетните деца и пътешествениците се разрешава облекчен режим. Приемането на блажна храна след дълги пости в празничните дни след литур­гията също трябва да става постепенно.

При постите съществуват шест степе­ни на строгост: всичко освен месо; вкусва­не на риба; гореща храна с растително мас­ло; гореща храна без мазнина; студена хра­на без мазнина и без топли напитки (т.нар. сухоежбина); пълно въздържане от храна. В дните, когато се разрешава риба, е позво­лена и гореща храна, приготвена с расти­телна мазнина.

СИМВОЛ ВЕРУЮ

Постът не е цел, а средство за смире­ние на плътта и очистване от грехове. Без молитва и покаяние постът се превръща само в една диета. За православния човек постът е съвкупност от добри дела, искре­на молитва, въздържане от всичко, включи­телно и от храна. Той е безполезен за оне­зи, които не се въздържат от грехове... Вярващите знаят, че телесен пост, без пост духовен, не допринася за спасението на душата, дори напротив, може да бъде и духовно вреден, ако човек, въздържайки се от храна, заживява със съзнание за собст­веното си превъзходство.

Истинският пост е свързан с молитва, покаяние, въздържане от страсти и поро­ци, изкореняване на лошите дела, прощава­не на обидите, въздържание от съпружески живот, изключване на увеселителни и зрелищни мероприятия, дори гледане на теле­визия.

ОТ КАКВИ ХРАНИ ДА СЕ ВЪЗДЪРЖАМЕ

Трябва да се въздържаме от месо u от всичко, което се приготвя с месо. От мля­ко, от яйца и от всичко, което се приготвя от тях - сирене, масло и др. От риба - вси­чки видове. Изключват се черупчестите, като раци, омари, миди, морски таралежи, октоподи, сепии, калмари, охлюви и плужеци, разни видове хайвер и др. От зехтин -има определени дни, когато се въздържаме и от зехтин (олио), с изключение на масли­ни, растително масло, халва, какао.

Въздържанието започва обикновено с тримирене - първите три дни се прекарват в пълно гладуване - без храна и дори вода. Тримиренето се спазва само от онези, кои­то желаят и могат да го издържат. Някои християни зо спазват три дни преди Коле­да.

Ето и подробности за дните и храните, които са ни разрешени. От 15 до 22 ноември само растителна храна с олио.

От 23 ноември до 19 декември разрешава и риба, ако не е сряда или пе­тък. От 20 до 24 декември само растител­на храна с олио. Уточнение: под растител­на храна и олио се разбира въздържание не само от месо, а и от млечни продукти.

КАКВО ДА ЯДЕМ, КОГАТО ПОСТИМ

Между основните хранения яжте и няка­къв плод, за препоръчване е да е един и същ за деня. Хапвайте сурови зеленчуци без ог­раничения през целия ден като основно яс­тие. Като подправка използвайте малко ябълков оцет. Веднъж дневно можете да до­бавяте и готов соев сос.

В периода на постите поне два дни си приготвяйте зеленчуци на пара. Те ще бъ­дат вашето основно блюдо. Включете в менюто си зеленчукови супи. Можете да ги приготвите по два начина - леко сварени, така че морковите например да хрупат, по­дсолени леко и подправени с ароматни тре­ви - като класическа зеленчукова супа, но без мазнина. Можете да си я приготвите и като крем супа, с пасиране на същите зе­ленчуци.

Определете си ден, през който ще ос­танете само на зърнени храни и сухи плодо­ве. Можете да си направите микс от една част зърна, част сухи плодове и третата част от ситно нарязана ряпа, целина или морков. Всеки ден поемайте по едно хапче витамин В12.

За зеленчуковите супи и зеленчуците на пара може да използвате замразени проду­кти, но никога от консерви. В порциите със зърнени храни можете да включите овесени ядки, орехи, тиквени семки, баде­ми, сух грах, жито, просо, ечемик. Част от тях може да бъдат и леко сварени или наки­снати от вечерта в топла вода. Сухите плодове също можете да поемате предва­рително накиснати в топла вода от вечер­та.


Количка за пазаруване
Количката Ви е празна
Търси
Календар
Приятели на сайта
  • Създайте безплатен уеб сайт
  • Copyright MyCorp © 2017 Сайтът е създаден в системата .