Ясновидство - Празници, ритуали, вярвания
ХЕЛЕНА ЯСНОВИДСТВО *БЕЗПЛАТНО*ГАДАНИЯ И КОНСУЛТАЦИИ *БЕЗП...
Сайт меню
Нашата анкета
Оценете моя сайт
Общо отговори: 118
Статистики

Общо онлайн: 1
Гости: 1
Потребители: 0
Вход във форума

ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР - ТАЧИМ СВЕТИ ЙОАН ЗЛАТОУСТ

image

Свети Йоан Златоуст, тачен като покровител на лекторите, ораторите и проповедниците, е сред най-значимите личности в историята на Православ­ната църква...

Свети Йоан Златоуст, тачен като покровител на лекторите, ораторите и проповедниците, е сред най-значимите личности в историята на Православ­ната църква. Той е един от тримата светители, или наричани още вселенски учители.

Поставен е на­равно със свети Василий Велики и свети Григорий Богослов. Св. Йоан Зла­тоуст е оставил най-голя­мото по обем богословско творчество в Православ­ната църква, като най-из­вестната му творба е т.нар. Златоустова литур­гия. Тя се извършва през цялата година, освен в дните, когато се служи Василиева или света Преждеосвещена литургия.

Роден в Антиохия Си­рийска, св. Йоан учи крас­норечие и философия в Атина, става адвокат и по­стъпва на гражданска служба. Скоро започва да изучава Светото писание и приема Христа. От 386 г. е презвитер, а през 398 г. е ръкоположен за архиепи­скоп на Константинопол. Наречен е Златоуст зара­ди красноречието му.

Като патриарх на Кон­стантинопол три пъти е из­пращан на заточение. До края на живота си е жер­тва на интриги и преслед­ване, но не прекратява ми­сионерската и проповедническата си дейност. Им­ператрица Евдокия го заточава в Кавказ, където и умира.

Запазени са над 1900 ръкописа с негови съчине­ния, преведени на много езици. Най-пълното изда­ние на съчиненията му в 13 тома излиза през първата половина на XVIII в. в Па­риж. Мощите на св. Йоан Златоуст се пазят в седа­лището на Вселенската патриаршия в Цариград -черквата "Св. Георги". По­читан е и от източнопра­вославни, и от католици.

Количка за пазаруване
Количката Ви е празна
Търси
Календар
Приятели на сайта
  • Създайте безплатен уеб сайт
  • Copyright MyCorp © 2017 Сайтът е създаден в системата .