Ясновидство - СВЕТИ ДИМИТЪР ВИКА ЗИМАТА
ХЕЛЕНА ЯСНОВИДСТВО *БЕЗПЛАТНО*ГАДАНИЯ И КОНСУЛТАЦИИ *БЕЗП...
Сайт меню
Нашата анкета
Оценете моя сайт
Общо отговори: 118
Статистики

Общо онлайн: 1
Гости: 1
Потребители: 0
Вход във форума

СВЕТИ ДИМИТЪР ВИКА ЗИМАТА

image

Днес приключва земеделският сезон, време е да се слага зелето…

Народната пословица гласи: "Свети Димитър носи зимата, а свети Ге­орги - лятото". Една при­казка представя двамата светци като братя близ­наци. Св. Димитър е пър­вородният. Той язди на червен кон и е господар на зимата. Според пове­рието от бялата брада на светеца се изсипват пър­вите снежинки. "Дойде ли Димитровден, идва и снегът" - казват българи­те. Затова на този ден стопаните прибират ралата си на сухо под стре­хите и подреждат дърва­та си за огрев.

В старопланинския район стопаните следят на Димитровден "полазника", т. е. госта, който пръв ще прекрачи прага на къщата. Ако той е до­бър и имотен човек, вяр­ват, че идващата година ще е здрава и изобилна. А ако срещу празника месечината е пълна -пчелите ще се роят и ко­шерите ще се пълнят с мед.

Често на Димитров ден се организират щоселски сборове с кур­бани и веселби, с които стопаните отбелязват тържествено завършека на лятото и на земедел­ската и животновъдната година. Обикновено от Петковден и от Димит­ровден започват годежите и сватбите. На ме­гдана момите извиват "сглядно хоро" пред пог­ледите на ергените и те­хните родители. Така възрастните избират своите-бъдещи снахи.

Димитровден е и цен­тралният годишен зи­мен ориентир в етниче­ските ни територии. За­това обредите съдържат представи, свързани с прехода към зимата.

В народната ни тради­ция празникът на свети Димитър съвпада със сезонно-стопанския пре­лом в календара. Затова той е заемал важно мяс­то и в социалния живота на българите в по-старо време. На Димитровден са приключвали строи­телните работи и гурбет­чиите са се завръщали в родните си домове. На същия ден се извършва­ло и разплащането с ра­таите, от които вече ня­ма нужда през зимния се­зон. Същевременно са се цанили и новите за про­летта.

Димитровден е бил празник и за хайдутите, които също са напуска­ли оголелите и студени вече гори и са се криели в селата при верните си ятаци.

Като предвестник на зимата и студа, светецът се свързва със света на мъртвите. Затова събо­тата преди празника е една от най-големите за­душници.

На 26 октомври тра­пезата включва задъл­жително ястия от овне­шко и птици. След Дими­тровден вече може да се приготвя и последната зимнина - киселото зеле.

Количка за пазаруване
Количката Ви е празна
Търси
Календар
Приятели на сайта
  • Създайте безплатен уеб сайт
  • Copyright MyCorp © 2017 Сайтът е създаден в системата .